Tentoonstelling De Hoefsmid

Tentoonstelling
De eerste etage is geheel gewijd aan de geschiedenis van de hoefsmid. Het beslaan van paarden was één van de belangrijkste taken van een smid in de periode voor de komst van de automobiel. Hoe het beslaan toen in zijn werk ging, is te zien in de tentoonstelling De Hoefsmid.

Het pronkstuk van de tentoonstelling staat in het midden van de zolder: een ‘echt’ paard. Ze heeft haar achterbeen opgetild en het is net op de hoefsmid zo weer terug kan komen om haar te beslaan.

Hoefijzers
Maar er is meer te zien, zoals een overzicht van de ontwikkeling van het hoefijzer. Het begon ooit met een soort sloffen van plantaardige materialen. Later bedachten de Romeinen de zogenaamde ‘hipposandalen’. Door middel van een riem werden de metalen zolen aan de paardenbenen vastgebonden.
De Kelten (Galliërs) vonden het hoefijzer uit, zoals we dat nog steeds kennen. Zij waren de eersten die de ijzers met behulp van metalen nagels aan de hoeven vast maakten.

Wist u dat de ijzers van een werkpaard er anders uitzien dan die van een renpaard? En ook dat verwaarloosde paardenhoeven dankzij orthopedisch beslag weer hersteld kunnen worden?

Hoefnagelschaal
En hebt u een beeld bij een hoefnagelschaal en een neuspraam? Ook deze voorwerpen werden gebruikt bij het beslaan van paarden. Hoe? Dat is te zien in een film die u kunt bekijken over het smeden van hoefijzers en het beslaan van paarden.

Klein, maar fijn
Het museum is niet groot. Maar liefhebbers van paarden en iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van het smidsvak, zal allerlei leuke wetenswaardigheden ontdekken.

De entree is gratis, maar u wordt verzocht om een (kleine) bijdrage ‘in de pupe’ te gooien. Nieuwsgierig wat daarmee wordt bedoeld? Kom dan kijken!