Geschiedenis van De Hoefhamer

In het prachtige Vestingstadje Elburg verkeren veel panden nog in de oude staat. Niet dat ze vervallen zijn, integendeel! De monumentale gevels zijn juist met veel zorg en liefde in stand gehouden.

De Hoefhamer
Dat geldt ook voor smederij De Hoefhamer, die al sinds ongeveer 1600 is gehuisvest in de Smedestraat 22. De Stichting tot instandhouding van de Elburger smederij (opgericht op 16 oktober 2003) heeft op het nippertje kunnen voorkomen dat deze laatste ambachtelijke smederij in de binnenstad zou worden omgebouwd tot een appartement. Een stukje Elburger geschiedenis zou daarmee verloren zijn gegaan.

Het pand
Uit onderzoek blijkt dat het pand uit het begin van de 17e eeuw dateert. In het Oud-Archief van de stad Elburg lezen we dat voorouders van de familie Hoefhamer hier in ieder geval al sinds 1650 het beroep van smid uitoefenden.
De oude smederij is dus zo’n vierhonderd jaar in bedrijf! Een volstrekt uniek feit.

Omstreeks 1820 gaat de smederij over in handen van de familie Hagens.
En in 1862 koopt ene Willem de Gunst de smederij en twee achterliggende woninkjes voor 1392 gulden. Tot 1982 is de smederij eigendom van de familie De Gunst. In dat jaar houden de broers Dirk en Aart het smidsambacht voor gezien.

Huidige eigenaar
In 1985 wordt het pand gekocht door de vereniging Hendrick de Keyser uit Amsterdam. Deze vereniging is de huidige eigenaar van het pand. In de daarop volgende jaren werkte ‘hobbysmid’ Gerrit Docter in de oude werkplaats.
Sinds 2003 huurt de Stichting tot instandhouding van de Elburger smederij het pand.

Van smederij tot museum
Tijdens de Open Monumentendag en Botterdagen van 2005 werd het startsein gegeven van acties om de smederij voor Elburg te behouden. Dankzij de inzet van velen, en natuurlijk dankzij financiële bijdragen van overheid en fondsen, kon de tentoonstelling De Hoefsmid op 11 juli 2008 officieel worden geopend. Aan wethouder Gerrit Wijnne de eer. Hij timmerde een groot hoefijzer op de voordeur. Uiteraard met de opening naar boven zodat een grote hoeveelheid geluk en voorspoed in het hoefijzer opgevangen kan worden.
In de loop van de tijd zijn veel oude gereedschappen en dergelijke ontvangen, die, voor zover mogelijk, een plaatsje in het museum hebben gekregen.